De multe ori un somn linistit si odihnitor poate depinde si de perna pe care dormim. Dincolo de acest rol "practic", pernele pot avea si o utilitate pur estetica. Pe piata sunt o multime de modele deosebite care pot sa confere un farmec aparte unei incaperi, chit ca este vorba despre o camera de zi sau un dormitor. Mai mult decat atat, mai nou au aparut si la noi pernele cu efecte terapeutice, care sunt umplute cu plante medicinale. Se poate intampla ca din cauza unei perne incomode sa ne trezim dimineata mai obositi decat ne-am culcat seara. Pentru a avea ga-rantia ca atunci cand vrem sa cumparam din magazin o perna facem o alegere po-trivita, am consultat un specialist in materie, Gheorghe Velcu, producator textil. El ne-a spus ca materia prima folosita pentru umplerea unei perne este foarte importanta pentru confortul pe care ni-l poate asigura.
In functie de acest criteriu, exista categorii de perne recomandate in special persoanelor cu anumite afec-tiuni. Spre exemplu, cele din burete, in zig-zag, sunt indicate pentru cei care sufera de spondiloza, ajutandu-i sa doarma confortabil. Pernele cu umplutura siliconizata (intre 100.000 lei si 200.000 lei), foarte bine tratata, le sunt recomandate persoanelor alergice la puf. In plus, au calitatea de a reveni la forma initiala si se spala fara probleme. In cazul pernelor cu puf (intre 110.000 lei si 350.000 lei), daca acesta nu este bine tratat poate fi foarte pe-riculos. Poate produce infectii ale pielii, iar daca transpiram noap-tea sunt dificil de spalat pentru ca se deterioreaza. Cele obisnuite, umplute cu melana (intre 50.000 lei si 150.000 lei) nu au recomandari speciale, dar nici contraindicatii. In ceea ce priveste fetele pernelor de dormit, este bine ca acestea sa fie din bumbac. Daca este vorba insa de perne decorative, satinul este mai potrivit.
Mai nou, pe piata a aparut si o categorie de perne umplute cu o materie prima mai putin obisnuita: plante medicinale. In functie de afectiuni, producatorii su-gereaza un anumit tip de perna, care contine un amestec de plante si uleiuri volatile. Exista perne antigripale (rulou - 325.000 lei; papusa - 420.000 lei), recomandate contra sforaitului, ca adjuvant in perioadele de crestere a riscului de gripa si racelii si pentru usurarea respiratiei la nivelul narilor prin decongestionarea mucoasei; perne antireumatismale, antitaba-gice si antialcoolice, utile ca adjuvant in starile reumatismale, in tratatea alcoolismului si a tabagismului cronic (set pentru masina - 479.000 lei), perne afrodiziace (150.000 lei), recomandate ca adjuvant in disfunctii sexuale, impotenta si frigiditate si perne antiperspirante, sub forma de papucei, care se introduc in incaltaminte si absorb mirosul de transpiratie (98.000 lei).