Putini stiu ca samburii din mijlocul unui fruct au calitati curative. Medicul pediatru George Theodoru rontaie zilnic nuci, alune sau samburi de caise. A experimentat aceasta metoda pe cont propriu si, la 83 de ani, are putere de munca, vigoare, sculpteaza, conduce masina si e sanatos tun. in 1949, dr. Theodoru se afla la Busteni intr-o tabara de copii. Atunci i-a rugat pe micuti sa nu arunce samburii fructelor de la desert. Asa ca, in afara de mere si de caise, pustii au mancat si samburii. Cand au plecat acasa toti aratau mai bine si luasera cateva kilograme in plus. Acest lucru l-a determinat pe medic sa cerceteze amanuntit fenomenul.
Dar s-a intamplat o mare drama in familia lui. Bunicul sau a facut cancer. Dr. Theodoru a spart cativa samburi de caisa si de mar si l-a rugat sa-i manance. Batranul s-a intremat. Urmand aceasta terapie, pe langa medicamentele clasice, viata lui a mai durat cativa ani. "Eu o numesc nucleoterapie - spune dr. Theodoru. Samburele este nucleul fructului, forta lui. El contine oligoelemente si macroelemente, grasimi si proteine, toate vitaminele posibile, variind de la sambure la sambure de fruct. in afara de acestea, intr-un sambure se mai gaseste elementul de baza al cromozomilor care asigura cresterea pe specie".
Dr. G. Theodoru a tratat cu ajutorul miezului de sambure boli ale aparatului respirator, enterocolite, anemii, anorexii, distrofii, diabet, obezitate. "Sunt convins ca noile cercetari de laborator vor gasi in samburi un factor X care poate fi imunitar si antineoplazic".
Nuca este buna pentru ateroscleroza, senilitate, diabet sau rahitism. Miezul contine vitamine, proteine si o forta vitala care mareste imunitatea. Este indicata si pentru scolarii cu dificultati de memorare sau pentru femeile care alapteaza. La hepatita cronica nu este recomandata nuca sau aluna, ci miezul din samburele de maslina. Bolnavul trebuie sa sparga cel putin zece samburi pe zi si sa manance seminte de dovleac si floarea soarelui, crude, neprajite.
Acestea, amestecate cu miere de albine, sunt bune si in bolile parazitologice. Samburii de strugure nu trebuie aruncati, ci mestecati impreuna cu boaba. Ei ajuta la vindecarea enteritelor, a hepatitelor si a infectiilor respiratorii. Sunt recomandati si in cazul cardiopatiilor ischemice, al colesterolului ridicat ori pentru hipertensiune.