"Litanii pentru trei stari" este un volum de poezie semnat Mircea Vulcanescu pe care Editura Prometeu din Chisinau, in colaborare cu Vasile Soimaru, coordonatorul proiectului si Mariuca Vulcanescu, fiica scriitorului, il ofera publicului romanesc in
"Litanii pentru trei stari" este un volum de poezie semnat Mircea Vulcanescu pe care Editura Prometeu din Chisinau, in colaborare cu Vasile Soimaru, coordonatorul proiectului si Mariuca Vulcanescu, fiica scriitorului, il ofera publicului romanesc in premiera. Lucrarea dezvaluie cititorului - care il cunoaste pe autor drept un filosof "daruit cu toate darurile", dupa cum afirma Eliade - un Mircea Vulcanescu extrem de sensibil, supus credintei cu toata fiinta sa si, mai ales, un poet care scrie poezii-"ravase" prietenilor si rudelor.
Suntem pusi asadar fata in fata cu o "spovedanie" pentru gandurile ascunse ale autorului, evidenta in poeziile sale, dar si cu o piesa de teatru pentru copii, "Vicleim" si cu cateva traduceri pe care Mircea Vulcanescu le-a facut de-a lungul vietii din Prefata la "Florile Raului", din Rainer Maria Rilke, dar si alte texte mai putin cunoscute.
Ca un raspuns la intrebarea "De ce a scris Mircea Vulcanescu poezie?", Mariuca ne ofera cel mai frumos raspuns prin care un copil poate apara patrimoniul cultural al tatalui sau: "In timpul procesului infam care i s-a facut (pentru vina de a-si fi iubit Tara), Mircea Vulcanescu ne-a dat noua, copiilor lui, un sfat pretios: Invatati cat mai multe poezii frumoase!". Mircea Eliade, vorbind de sacrificiul lui Mircea Vulcanescu, scrie: "Ce stim cu totii, ne e de-ajuns ca sa intelegem cat de totala i-a fost victoria. Victoria impo-triva calailor, desigur, dar mai ales victoria impotriva Mortii". (D.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.