Europarlamentarul PSD si presedintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova a raspuns intrebarilor 9AM.ro, abordand mai multe teme de interes public.

9AM.ro: Cand v-ati hotarat sa deveniti europarlamentar si ce a urmat dupa aceasta decizie?

Andi Cristea: A deveni europarlamentar a fost, pentru mine o optiune de cariera naturala, dupa mai multi ani in mediul parlamentar si international. Primul meu contact profesional cu lumea afacerilor europene a fost in anul 2007, cand am lucrat la Bruxelles cu Titus Corlatean, devenit europarlamentar dupa primele alegeri de acest tip ce s-au desfasurat dupa aderarea Romaniei la blocul european. Ulterior, prin prisma activitatii mele in Comisia pentru Politica Externa din Senatul Romaniei si, mai apoi, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, am avut oportunitatea de a vedea cum sunt promovate interesele Romaniei la nivel international, ceea ce a insemnat foarte mult pentru mine, ca tanar om politic. Cand colegii mei din Partidul Social Democrat mi-au acordat increderea de a candida pe lista pentru Parlamentul European, m-am simtit onorat. Am obtinut in anul 2014 un loc in Parlamentul European, unde ulterior am fost ales Presedintele Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, la 33 de ani fiind cel mai tanar presedinte al unei delegatii. Sunt membru in Comisia pentru politica externa si membru in Sub-comisia pentru drepturile omului. Toate aceste etape au cantarit enorm in formarea mea si mi-au oferit caile necesare pentru a sustine interesele Romaniei in probleme ce tin de diplomatia parlamentara, de politica externa la Bruxelles.




9AM.ro: Aveti o vasta experienta in domeniul legislativ si executiv acumulata de-a lungul anilor in mai multe institutii romanesti. Cum evaluati diferentele intre sistemul politico-administrativ de la Bucuresti fata de cel de la Bruxelles?

Andi Cristea: Eu sunt de parere ca inca ma aflu intr-o etapa in care acumulez experienta, de data aceasta in politica europeana de rang inalt. Diferentele dintre Bucuresti si Bruxelles apar in primul rand din prerogativele ce revin ambelor tipuri de sisteme politico-administrative. Daca Bucurestiul este centrul politic al Romaniei, alaturi de administratia centrala, Bruxelles-ul este centrul politico-legislativ al intregii Uniuni Europene, cu prerogative mult mai largi si cu o scena politica mult mai diversa, data de interactiunea a 28 de natiuni. Diferentele care apar in acest context sunt, din punctul meu de vedere, unele cat se poate de firesti. O diferenta fundamentala inca existenta insa intre Bucuresti si Bruxelles e faptul e acolo exista o birocratie mai eficienta, transparenta si predictibila.



9AM.ro: Cum este Romania vazuta in acest moment la nivelul Parlamentului European?
Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Andi Cristea: Romania este unul dintre statele cele mai bine reprezentate la nivelul institutiilor europene, suntem pe locul 7 si vom fi pe locul 6 in cazul iesirii Marii Britanii, cu un numar mare de europarlamentari si cu un comisariat important, alaturi de sutele de romani care lucreaza in aceste institutii. Suntem o echipa puternica si cat se poate de responsabila, iar europarlamentarii romani sunt in pozitii cheie. Ca tara, Romania este un pol de stabilitate in estul Europei si ne bucuram de o crestere economica buna, lucruri ce nu au trecut neobservate la nivelul institutiilor europene. Cred ca daca vom continua dezvoltarea pe aceste coordonate si vom lucra pentru a solutiona problemele care inca ne tin in topurile negative, legate de sanatate, educatie si alte domenii esentiale, vom putea sa devenim un punct de referinta in Uniunea Europeana si chiar sa “exportam”, mai tarziu, un model de crestere sanatoasa si de reforma.



9AM.ro: Sunteti presedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova. Ce responsabilitati aveti si ce inseamna alegerea unui roman in fruntea acestei comisii, pentru vecinii nostri de peste Prut?
Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Andi Cristea: Din aceasta pozitie am responsabilitatea de a ajuta, in parteneriat cu colegii europeni si cei moldoveni, drumul european al Moldovei. Monitorizam cu atentie implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. De asemenea, atat eu, cat si colegii mei, asiguram cooperarea la nivel parlamentar dintre UE si Republica Moldova, formuland recomandari in tot acest proces. Romania este un partener istoric al Republicii Moldova, caci impartim o limba, o cultura si o istorie comuna, motiv pentru care alegerea mea, ca roman, in fruntea Delegatiei la Comisia parlamentara de asociere UE - Moldova, asigura o intelege mai profunda a realitatilor de la est de Prut si o comunicare mult mai facila. Simt o responsabilitate ernoma fata de drumul european al Republicii Moldova si, in tot acest timp, am oferit tot sprijinul meu clasei politice de la Chisinau si am pus pe agenda Parlamentului European problemele si dificultatile cu care se confrunta acestia, si am cautat solutii la ele. Parlamentul European a ratificat printre primele acordul de asociere cu R Moldova, am aprobat dublarea cotelor de export pe piata UE a produselor agricole de peste Prut, etc. Daca toate eforturile noastre vor duce la integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana, atunci partenerii nostri vor putea vedea cu mai mare usurinta faptul ca sprijinul Romaniei nu s-a limitat doar la ajutor financiar si logistic. Pana atunci, insa, implementarea unor reforme necesare Moldovei, stabilizarea si consolidarea statului de drept, precum si dezvoltarea economica a tarii sunt in topul prioritatilor.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...




9AM.ro: Va intra Republica Moldova in UE pana in 2020? Va fi pregatita pana atunci?

Andi Cristea: In momentul de fata, Republica Moldova merge pe un drum al stabilizarii, urmatoarea etapa fiind a consolidarii si dezvoltarii. Guvernul actual face eforturi pentru a solutiona marile probleme cu care se confrunta cetatenii moldoveni si pentru a demonstra deschiderea tarii catre investitori si catre partenerii sai europeni. Mai sunt multe de facut, dar vointa politica exista. De curand a intrat in vigoare Acordul de Asociere semnat intre Republica Moldova si Uniunea Europeana ; In plus, Foaia de parcurs privind actiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana a fost realizata pana acum in proportie de peste 70 la suta. Daca Republica Moldova va intra sau nu in Uniunea Europeana si cand se va intampla acest lucru, tine atat de evolutiile de la Chisinau, cat si de intreaga dinamica politica de la nivelul Uniunii Europene. In context de Brexit, mai bine ne abtinem de la previziuni. In momentul de fata, eu sunt optimist si cred in parcursul european al Republicii Moldova, sper sa depasim in timp "oboseala extinderii" din vest.



9AM.ro: Cum este atmosfera din Parlamentul European in momentul de fata, avand in vedere faptul ca Brexit-ul este o realitate care nu mai poate fi oprita?
Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Andi Cristea: Dupa cum s-a putut observa in spatiul public, reactiile fata de rezultatul referendumului britanic au fost in general negative, insa acest lucru s-a datorat mai ales ingrijorarii cu care statele europene au privit optiunea cetatenilor britanici. Acum avem nevoie sa abordam intreaga situatie cat mai rational posibil si sa gasim caile cele mai bune de a dialoga cu partenerii nostri britanici. Victoria taberei Leave a fost una pirrhica, soldata cu demisiile principalilor sai comunicatori politici. Sper sa gasim un aranjament care sa ajute la consolidarea UE, la un parteneriat decent cu UK, si la apararea drepturilor cetatenilor romani din Marea Britanie.



9AM.ro
: Exista o racire accentuata a relatiilor cu angajatii/reprezentantii Regatului Unit?

Andi Cristea: Regatul Unit este reprezentat de mai multi politicieni la nivelul Uniunii Europene decat cei pe care i-am vazut in spatiul public in ultima perioada. Sigur, demisia comisarului britanic si discursurile taioase la care am fost martori pot fi percepute ca o racire a relatiilor noastre, insa indiferent de situatie, datoria noastra este sa ne pastram profesionalismul si energia pentru negocierile care vor urma. E adevarat insa ca Londra pierde pe zi ce trece influenta la Bruxelles, e posibil inclusiv ca Presedintia romaneasca a UE sa aiba loc cu 6 luni mai devreme.



9AM.ro: Ar putea Romania sa-si asume un rol mai important in UE dupa Brexit?

Andi Cristea: Romania are deja o putere de negociere insemnata la nivelul Uniunii Europene, depinde si de liderii nostri sa o exercite ca atare. Totusi, exista intr-adevar oportunitatea de a ne consolida pozitia in cadrul UE in momentul in care Marea Britanie ar parasi Blocul Comunitar, devenim din locul 7 numarul 6 iar un alt demers viabil ar fi sa obtinem relocarea catre Bucuresti a uneia dintre cele doua agentii europene care functioneaza acum la Londra.




9AM.ro: Ce provocari majore infrunta UE in momentul de fata si cum poate Romania ajuta?

Andi Cristea: Marile provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana in acest moment sunt iesirea Marii Britanii din Blocul Comunitar, ce poate atrage cu sine si alte initiative de acest tip, riscurile privind securitatea cetatenilor europeni si criza refugiatilor, care este in plina desfasurare, desi in spatiul public nu mai regasim la fel de multe relatari despre aceasta situatie. In plus, mai exista riscurile aferente spatiului estic precum si continurea crizei eurozonei. In cazul tuturor acestor probleme, Romania poate ajuta indirect, ramanand un pol de stabilitate, dar si direct, influentand deciziile care se iau la nivel european si implicandu-se activ in negocierile aferente. Asta ar fi in mod generic si teoretic un raspuns rapid la intrebarea dumneavoastra.



9AM.ro: Va reveni relatia cu Rusia la un nivel normal in viitorul apropiat?

Andi Cristea: Asta depinde in primul rand de Rusia, de schimbarea atitudinii sale, nu doar prin vorbe ci prin pasi concreti. Relatia Uniunii Europene cu Rusia a fost intotdeauna o relatie complexa si, pe alocuri, puternic influentata de interese economice caci statele membre au si raporturi bilaterale cu Rusia. Daca intreaga noastra relatie cu Rusia va reveni la normal vom sti doar in momentul in care ne vom defini concret asteptarile: cum ne dorim sa colaboram punctual in problemele ce tin de securitate, comert, energie in timp ce normalizam situatia de securitate.



9AM.ro: Cum vedeti viitorul PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea? Pe aceeasi tema, mai este TSD “pepiniera de viitori lideri” ai partidului?

Andi Cristea: Domnul Liviu Dragnea a fost investit, prin votul din Congresul PSD, cu increderea totala a membrilor de partid. Partidul Social Democrat va castiga alegerile parlamantare din toamna sub conducerea actuala, pe liste este necesar sa fie promovati oamenii cei mai buni. Anul acesta, sub conducerea lui Liviu Dragnea si a liderilor din teritoriu, PSD a obtinut cel mai mare scor din tara la alegerile locale, ceea ce imi da incredere pentru viitor. In ceea ce priveste Tineretul Social-Democrat, ca fost membru in aceasta organizatie, stiu ca atrage si va continua sa atraga tineri de viitor, care pot deveni mai tarziu lideri politici in comunitatile lor. Important este ca acesti tineri sa caute sa absoarba cat mai multa informatie din jurul lor si sa faca alegeri intelepte.




9AM.ro: Ce recomandari aveti pentru Guvernul Ciolos si partidele parlamentare pana la alegerile din toamna lui 2016?

Andi Cristea: Sa iasa din zona de moliciune si de lipsa de ambitie in plan intern si extern. Cei mai importanti nu sunt europenii, ci romanii, cetatenii acestei tari. Se vede ca suntem sub o gestiune provizorie care rezolva doar problemele administrative curente, fara viziunea specifica unui guvern politic sustinut de o majoritate clara in Parlament.

Pentru ca intregul context politic european se schimba, recomandarea mea principala este sa ia decizii care vor consolida si stabiliza Romania atat in plan intern, cat si in plan extern. La un guvern ambitios, europarlamentarii pot fi parteneri, la unul moale e mai greu. In rest, ma abtin de la sfaturi catre alte formatiuni parlamentare.



9AM.ro: Veti candida din nou pentru un post de europarlamentar pe listele PSD in 2019?

Andi Cristea: Chiar daca este devreme sa ma pronunt, daca ma voi bucura din nou de increderea colegilor mei din Partidul Social-Democrat si nu imi voi asuma un alt rol intre timp, cu siguranta va fi o optiune importanta sa candidez si in 2019. M-am implicat in proiecte pe termen lung in Parlamentul European, pe care imi doresc sa le duc la capat. Am gestionat din partea grupului meu politic dosarul revizuirii Politicii Europene de Vecinatate. E o optiune naturala a fiecarui eurodeputat, sa incerci sa ai doua mandate de succes, practic ar fi vorba de un deceniu in serviciul extern al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.