Un nou acord al Romaniei cu Fondul Monetar International ar oferi un plus de credibilitate politicii economice a Romaniei, dar n-ar trebui sa fie axat pe balanta de plati, ci pe problemele ramase nerezolvate, respectiv reformele structurale, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Un acord cu Fondul ar da un plus de credibilitate politicii economice a Romaniei. Cred ca ne-ar ajuta si in ceea ce priveste finantarea avantajoasa de pe pietele internationale, probabil ar stimula procesele de reforma si coeziunea mixului de politici", a declarat miercuri Isarescu, la briefingul dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara.

El a precizat ca toate aceste aspecte trebuie decise politic, mai ales in contextul alegerilor parlamentare de anul viitor si al faptului ca acordul va fi dus mai departe de noul guvern. Isarescu a atras atentia insa ca in luarea unei decizii de catre FMI pentru un nou acord va "cantari" destul de mult si maniera in care s-a incheiat fostul acord.

"Nevoia de finantare externa poate fi controlata, nu vad un acord axat pe problemele balantei de plati, ci unul axat pe problemele ramase nerezolvate, pe reforme structurale", a mai spus seful BNR.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca Romania va cere in mod oficial FMI, in acest an, incheierea unui nou acord de imprumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale si nu pe deficitul bugetar.

Acordul Romaniei cu FMI a expirat la 26 septembrie, in conditiile in care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizata cu succes inca din luna martie 2014, ca urmare a divergentelor dintre autoritatile romane si oficialii institutiei in privinta fiscalitatii. Acordul cu FMI si Comisia Europeana, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv, scrie MEDIAFAX.

Reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat la jumatatea lunii septembrie ca Romania va trebui sa solicite Fondului Monetar International un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi incheiat, insa va fi diferit de cele anterioare.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.