Cand vederea i-a fost redata, a fost pus sa se uite la cele doua obiecte, fara sa le mai atinga. Nu a putut spune care era cana si care farfuria...

Ce inseamna realitatea? De unde stim ce e real si ce nu? Sunt doua intrebari care nu accepta doar doua raspunsuri...

Realitatea din jurul nostru poate ca nici nu exista, in tocmai cu vorba dulce "lumea e in capul poetilor". Generalizand, lumea e fix in capul nostru. Primim cea mai mare parte din informatie pe cale vizuala. Retina, cu cele zece straturi ale ei, contine celule pigmentare, bipolare, multipolare si clasicele celule cu conuri si bastonase. Axonii neuronilor celulelor multipolare pleaca din ochi formand nervul optic, care ia calea creierului, in ariile vizuale occipitale. Pe traseu, fibrele nazale se incruciseaza in chiasma optica, iar cu cele temporale ipsilaterale formeaza bandeletele optice ce transmit stimuli electrici generati de fotoreceptori in retina. Pana aici, procesul e pur fizic si chimic. Creierul proceseaza apoi totul, compunand imaginea finala. Daca aceasta era la inceput mica, reala si rasturnata, in creier devine "normala". Nu stim exact cat de mult intervine creierul si care este partea sa de "umplutura". Stim ca totul este slefuit de subiectiv si imaginatie. Nimeni nu vede lucrurile la fel. Atatea capete, atatea perceptii si mentalitati.

Medicii si psihologii au facut in trecut nenumarate experimente. Un nevazator a invatat de mic sa recunoasca o cana si o farfurie atingandu-le. Cand vederea i-a fost redata, a fost pus sa se uite la cele doua obiecte, fara sa le mai atinga. Nu a putut spune care era cana si care farfuria...

In aparenta, realitatea este ceea ce ne inconjoara. In esenta, realitatea poate nici nu exista, totul fiind in creierul nostru. In fine, merita sa aruncati o privire cu acesti ochi imperfecti pe creatiile extraordinare ale rusului Alex Andreyev. Nu veti regreta.

Click aici pentru a vedea creatiile lui Alex Andreyev!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.